jurk op maat

Zakenvrouw van het jaar

Als meisje droomde ik er al van om Zakenvrouw van het jaar te worden. Echter na mijn studie bedrijfskunde ging ik toch in loondienst bij een ‘grote Corporate’ werken. Dat voelde veiliger. Het ondernemen heb ik niet van huis uit mee gekregen.

Sterker nog het werd me afgeraden. Vanuit goede bedoelingen overigens…. Als moeder weet ik inmiddels dat je je kind niet moet belemmeren als hij/ zij dingen wil doen die jij als ouder niet deed of die jou niet goed zijn bevallen.

Gedurende mijn loopbaan waarin ik steeds maar carrière bleef maken, heb ik mezelf kunnen ontwikkelen en veel geleerd. Echter met iedere zwangerschapsverlof (en ik heb 4 kinderen dus tel maar na), dacht ik “Is dit het nu wat ik wil in het werkende leven? Word ik hier gelukkig van? Kan ik mezelf voldoende kwijt in deze baan?” Toch durfde ik de stap niet te zetten.

Zelfvertrouwen en kleding

Mijn vader overleed toen ik een baby was en dat had onder andere de consequentie dat ik opgroeide in een echt vrouwengezin waarin we allemaal niet overliepen van zelfvertrouwen qua het neerzetten van eigen prestaties. Gelukkig leerde mijn moeder een nieuwe man kennen, mijn stiefvader.

Ik was altijd wel iemand met lef, iemand die veel met mode bezig was en de ene dag in een mannenpak naar de middelbare school ging en de volgende dag weer in een gescheurde spijkerboek. Ik was altijd erg goed in het uitzoeken van de juiste kleding en wist ik mezelf altijd goed te presenteren waardoor de eerste indruk al snel gemaakt was! Ook kwam ik als brugpieper met gemillimeterd haar en verliet ik de middelbare school uiteindelijk met lang bruin haar. Ik haalde zelfvertrouwen uit hoe ik eruit zag.

In mijn studententijd wilde ik me juist meer conformeren aan de norm en raakte ik daardoor wat los van mezelf. En raakte mijn gevoel voor mode helaas naar de achtergrond.

Toch mijn baan opgezegd

Een maand voor de plotselinge dood van mijn stiefvader in 2015 heb ik hem gevraagd (ik was inmiddels 39 jaar oud): “waarom wil je toch niet dat ik eigen ondernemer word?”. “Omdat je dan dag en nacht moet werken”, was zijn antwoord. Toen voelde ik een enorme opluchting, want ik had altijd gedacht dat hij geen vertrouwen in me had en had de vraag nooit eerder durven stellen. Maar hij was juist bang dat ik mijn drukke gezinsleven niet zou kon runnen met het eigen ondernemer zijn.

Maar dat deed ik al jaren, vanwege de verantwoordelijkheid van mijn baan, maakte ik lange dagen en klapte ik de laptop ‘s avonds laat en in het weekend ook open. Dus als dat de reden was dat hij mij afraadde om eigen ondernemer te worden, dan durfde ik het wel aan! Immers 24/7 werken deed ik toch al en laat ik het dan doen voor iets wat ik echt wil: mijn droom najagen. En die droom is vrouwen gelukkig maken met iets wat ik heb gecreëerd.

Want dat is wat ik al mijn hele leven wil: betekenis geven.

Ik heb toen twee maanden na zijn dood mijn baan opgezegd. Wellicht getriggerd door de plotselinge dood van mijn stiefvader. Immers kun je niet beter spijt hebben van de dingen je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan…?

Maar waarin ging ik dan ondernemen?

In mijn laatste baan bij de ‘grote Corporate’ moest ik elke dag werkschoenen aan en een jurk dragen was daarbij niet praktisch. En toen ontdekte ik pas hoe belangrijk het voor me was dat ik na het werk me in 5 minuten weer op en top vrouw kon voelen door een jurk aan te trekken. Dan voelde ik me ook meteen veel zelfverzekerder.

En dus kwam ik op het idee om een jurkenlabel op te richten. En wel omdat mij het perfecte jurkje door een kledinglabel werd beloofd maar ik blijkbaar niet meer het perfecte lichaam had, waardoor ik teleurgesteld voor de spiegel stond. Ik voelde me allerminst mooi in deze jurken waarbij mijn zwangerschapsbuikje zichtbaar bleef en mijn zelfvertrouwen richting nul ging.

Dat moet anders en dat kan anders dacht ik. Want van vrouwen die kinderen hebben gekregen of ouder worden, verandert het lichaam. En zo is BFeminine ontstaan. Als je ervoor zorgt dat een jurk flatteert en zo ontworpen is dat alle positieve punten benadrukt worden dan heb je in ieder geval al zelfvertrouwen over hoe je eruit ziet. Vandaar de naam BFeminine, dat ‘Wees Vrouwelijk’ betekent. Je bent vrouw en wees er trots op.

Zo kon ik twee dingen combineren: bijdragen aan een duurzamere wereld voor mijn kinderen. En bijdragen aan het zelfvertrouwen van vrouwen. Gedurende mijn managersbaan waarin ik veel vrouwen gecoached heb, bleef het mij altijd fascineren. Het feit dat vrouwen soms een gebrek aan zelfvertrouwen hebben en dat hun dat in de weg staat om de beste versie van zichzelf te laten zijn en zien.

Opgeven is geen optie

Vele ups en downs volgden. Van ontwerpen die niet slaagden, stoffen die niet zo goed bleken te zijn als dat de leverancier beloofde, financiële stress, etc etc. Het is een erg lange weg geweest, waarin ik het soms niet meer zag zitten, en dan toch de volgende dag weer door ging, omdat ik een voorbeeld voor mijn kinderen wilde zijn. En ja, je moet, want opgeven is geen optie. Dat is het nooit in mijn leven geweest, dus nu ook niet.

Een jaar geleden kwam het keerpunt. Via een buurtbarbecue kwam ik met een lerares in contact die les geeft op de Meester Coupeur opleiding. Ik vroeg of ik mijn ontwerpen aan haar mocht laten zien. Zij geloofde in mij en bracht me in contact met mijn huidige patroontekenaar. Een schot in de roos. En via haar ontmoette ik weer zeer bekwame coupeuses. Mooier kan het niet: BFeminine: voor vrouwen, door vrouwen.

Na vier jaar kan ik zeggen dat BFeminine er staat en voel ik me trots. Het is gelukt om jurken te ontwerpen waarbij de pasvorm zo mooi is dat het je zelfvertrouwen geeft als je de jurk aan hebt. Ik kan nu iets betekenen voor al die vrouwen die net als ik een druk gezin runnen en er tegelijkertijd stijlvol en vrouwelijk uit willen zien. Die zich gedurende de werkdag geen zorgen hoeven te maken over hoe ze eruit zien zonder dat ze corrigerend ondergoed hoeven aan te trekken wat afknelt of afzakt.

En omdat we het al druk genoeg hebben, kunnen de jurken van BFeminine gewoon in de wasmachine op 30 graden. Vervolgens op een kledinghanger te drogen hangen en is strijken niet nodig.

Laat de jurken jou inspireren

Om jou als vrouw te inspireren, hebben de jurken van BFeminine benamingen gekregen die verwijzen naar eigenschappen die je gedurende de dag helpen:

  • Zoals B-Proud, Wees Trots.
  • Of B-Courageous, Wees Dapper, Heb Moed.
  • Of B-Creative, Wees Creatief. In het drukke leven van moeders moet je immers altijd creatieve oplossingen verzinnen.
  • B-Passionate: doe alles wat je doet met passie!
  • B-Loved, Voel je geliefd, door iedereen die je dierbaar is en waarvoor je zo’n belangrijke rol in het leven vervult…..

Met andere woorden : B-Feminine, B-You, Wees vooral jezelf, want er zijn al anderen genoeg!

Tenslotte wil ik jou danken voor het lezen van mijn verhaal. Ik hoop dat ik jou ook geïnspireerd heb om je eigen pad te volgen. Ik ben blij dat ik nu mijn eigen weg bewandel ook al is die niet zonder hobbels. En wie weet word ik dan ooit nog eens Zakenvrouw van het jaar. Ik weet nu al welke jurk ik dan aantrek 😉